Învață cum să te "vinzi" în timpul unui interviu
Scriem acest articol pentru că de ani de zile vedem feedback-ul negativ al salariaților temporari în online. Principalele obiecții sunt:
- Agenția îmi oprește din salariu
- Agenția trage de salariul meu în jos la negociere ca să-și ia mai mulți bani
- Agenția nu vrea să-mi dea mărire de salariu
- Agenția îmi oferă alte beneficii față de cele de care beneficiază angajații interni ai Utilizatorului
Câteva motive pentru care companiile folosesc munca temporară prin agenție:
- Pentru a înlocui personalul ce lipsește din diferite motive (concedii – medicale sau de odihnă);
- Pentru a suplimenta personalul existent în anumite perioade foarte încărcate (cum ar fi Black Friday, când numărul comenzilor crește semnificativ), pentru a evita orele suplimentare în aceste perioade precum și pentru a nu suprasolicita angajații existenți;
- Pentru a ușura eforturile de recrutare (câteodată e nevoie să fie identificați și contactați sute de oameni pentru a acoperi un singur rol deschis);
- Pentru a scădea costurile cu personalul de resurse umane sau pentru a reduce nivelul de încărcare al echipei de HR (acolo unde rotația de personal e foarte mare și oamenii au semnificativ mai mult de muncă);
- Pentru a transfera riscurile către o terță parte: dacă, de exemplu, un angajat nu apare la muncă, agenția este cea responsabilă de cercetarea disciplinară și tot agenția este responsabilă cu înlocuirea urgentă a persoanei care nu s-a mai prezentat. În momentul actual în România, din cauza problemelor de prezență (angajați care semnează contractul de muncă, dar nu mai vin în prima zi/ angajați care vin câteva zile și ulterior absentează nemotivat), s-a ajuns inclusiv la oferirea unei părți din salariu sub formă de bonus de prezență, în speranța că astfel o să scadă absenteismul.
Pe scurt, pentru eficiență și flexibilitate organizațională.
Ce se întâmplă în spatele unui contract individual de muncă temporară (care este reglementat de Codul Muncii separat de contractele individuale de muncă):
- Compania care va beneficia de angajatul temporar este numită UTILIZATOR. Utilizatorul transmite către agentul de muncă temporară (care, în acest caz, va fi și angajator) o solicitare;
- Agentul de muncă temporară derulează procesul de recrutare cu ajutorul Utilizatorului (care pune la dispoziție fișa postului, care intervievează candidații deja selectați de agenție);
- Când Utilizatorul decide asupra persoanei pe care vrea să o angajeze, agentul de muncă temporară începe procesul de angajare efectivă (medicina muncii, semnarea contractului individual de muncă, colectarea actelor necesare dosarului de angajat etc);
- Utilizatorul se ocupă, de cele mai multe ori, de pregătirea profesională a persoanei angajate, precum și de instructajul specific de Securitate și Sănătate în Muncă, agenția făcând doar instructajul general.
Acești pași pot varia de la proiect la proiect, dar ideea de bază rămâne aceeași: Utilizatorului i se pune la dispoziție, în baza unui CONTRACT DE PUNERE LA DISPOZIȚIE semnat între agenție și compania care va beneficia de angajat, un nou coleg.
În contractul de punere la dispoziție, utilizatorul este cel care stabilește:
- Atribuțiile persoanei ce va fi angajată
- Calificările necesare acestei persoane, precum și experiența necesară
- Salariul brut de care va beneficia viitorul angajat
Ce primește agenția pentru aceste servicii? În cele mai multe cazuri, un procent din salariul brut al persoanei angajate. Așadar, în interesul direct al agenției este ca salariul angajatului temporar este să fie cât mai mare. Tariful agenției constă într-un procent aplicat salariului angajatului. Pe scurt, dacă viitorului angajat i se oferă un salariu brut de 4500 de lei, iar agentul de muncă temporară are un tarif de 10%, agenția încasează 450 de lei. Daca angajatului i se oferă un salariu la 5000 de lei, agentul de munca temporară încasează 500 de lei.
De asemenea, un salariat temporar nu va putea avea, conform Codului Muncii, mai puține beneficii sau salariu mai mic decât salariatul permanent al Utilizatorului, care prestează aceeași muncă sau una similară.
Deciziile referitoare la măririle salariale sunt luate exclusiv de către Utilizator.
Plata salariilor nete ale angajaților temporari și a contribuțiilor și impozitelor către stat rămâne în sarcina agentului de muncă temporară.
Cadrul legislativ al muncii prin agentul de muncă temporară poate fi găsit în linkul de mai jos.
https://www.codulmuncii.ro/titlul_2/capitolul_7_1.html
În articolul următor vom detalia conținutul unui fluturaș de salariu și vom explica de ce salariul poate să varieze de la lună la lună.